Ανάλυση επισκέψεων ιστοσελίδας (Μέρος Α)

1358 views
17 mins read

Χρήσιμες πληροφορίες που μπορούμε να παίρνουμε από το σύστημα μετρήσεων και στατιστικών

Είναι ασφαλÏŽς σημαντικÏŒ να γνωρίζουμε περιοδικά ή σε συνεχÏŒμενη βάση τις επισκέψεις στην ιστοσελίδα μας. ΔημιουργÏŽντας μάλιστα και κάποιους συγκριτικούς πίνακες μπορούμε να έχουμε συγκριτικά στοιχεία αύξησης και μείωσης, ποίες περιÏŒδους και ποίες μέρες ή ÏŽρες ακÏŒμα. Καλή η ανάλυση αυτή αλλά υπάρχουν πολύ περισσÏŒτερα και ίσως και σημαντικÏŒτερα που δίνουν και απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα γύρω απÏŒ τον αριθμÏŒ των επισκέψεων. Ο αριθμÏŒς είναι η επιφάνεια που βλέπουμε, οι παράγοντες που οδηγούν στο αποτέλεσμα που είναι ο αριθμÏŒς είναι ίσως σημαντικÏŒτεροι κάποιες φορές.
Θα ήταν καλÏŒ να αναφερθεί τι άλλο μπορεί να μας προσφέρει ένα σύστημα μετρήσεων και αναλύσεων επισκέψεων ιστοσελίδας.

Unique visitors
Τα visits μας δίνουν το σύνολο των επισκέψεων αλλά ÏŒχι το σύνολο των χρηστÏŽν ή συνδέσεων απÏŒ συγκεκριμένους υπολογιστές καλύτερα. Με την ανάλυση των unique visitors έχουμε στοιχεία για τους ξεχωριστές συνδέσεις και αριθμÏŒ χρηστÏŽν πολύ πιθανÏŒν που επισκέφθηκαν την ιστοσελίδα μας.

Return Visitors/New visitors
Ο αριθμÏŒς των επισκεπτÏŽν που επιστρέφουν στην ιστοσελίδα μας είναι ιδιαίτερα σημαντικÏŒς για να μας υποδείξει πÏŒσο ενδιαφέρον είναι το περιεχÏŒμενο μας. ÃŽˆνα ενδιαφέρον περιεχÏŒμενο που προσφέρει στον επισκέπτη, θα δημιουργήσει λογικά συνεχÏŒμενη αύξηση επισκεπτÏŽν που επιστρέφουν και θα το κρατήσει σε ψηλά επίπεδα επισκεψιμÏŒτητας. Συνδυάζοντας το μάλιστα με αναφορές τύπου User Loyalty ή Visitor Recency μπορούμε να εξάξουμε ακÏŒμα περισσÏŒτερα συμπεράσματα. Με τις new visitors αναφορές μπορούμε να μετρήσουμε πÏŒσο επιτυγχάνουμε να φέρουμε νέους επισκέπτες στην ιστοσελίδα μας. ΑκÏŒμα μπορούμε να δούμε σε σύγκριση ανάλογα με το πÏŒσους νέους επισκέπτες είχαμε τι επιστροφή είχαμε απÏŒ αυτούς.

Average pageviews/Most visited pages
Με την αναφορά average pageviews/visit μπορούμε να μετρήσουμε ουσιαστικά πÏŒσο χρησιμοποιούν οι επισκέπτες μία ιστοσελίδα, την διαδραστικÏŒτητα και την ενεργÏŒ συμμετοχή τους. Βλέπουμε πÏŒσες σελίδες μέσο ÏŒρο ανά επίσκεψη κάθε χρήστης ανοίγει στην ιστοσελίδα μας. Μέσω της αναφοράς most visited pages πάμε ένα βήμα παραπέρα για να αναλύσουμε ποιες σελίδες χρησιμοποιούν οι επισκέπτες περισσÏŒτερο. ÃŽŠσως αυτÏŒ να είναι και μια ένδειξη πÏŽς μπορούμε να τους δÏŽσουμε κάποιες πληροφορίες καλύτερα η ευκολÏŒτερα εφÏŒσον τους ενδιαφέρουν.
ΑκÏŒμα μπορούμε να μελετήσουμε αν κάποια καμπάνια για ένα προϊÏŒν ή υπηρεσία που συνδυάσαμε με συγκεκριμένη σελίδα του ιστοχÏŽρου μας ή γενικÏŒτερα, είχε την απαιτούμενη απÏŒδοση η προβλεπÏŒμενες επισκέψεις.

Bounce Rate
Μέσω των αναφορÏŽν του bounce rate μπορούμε να ελέγξουμε το ποσοστÏŒ εκείνο που φθάνει μÏŒνο μέχρι την κεντρική σελίδα (home page) της ιστοσελίδας χωρίς να κάνει κλικ σε κάποια απÏŒ τις υπÏŒλοιπες. Με αυτÏŒ τον τρÏŒπο μπορούμε να φιλτράρουμε τις καθαρές επισκέψεις με ενδιαφέρον ή να μελετήσουμε διάφορους λÏŒγους για τους λÏŒγους που μπορεί να συμβαίνει αυτÏŒ. Μπορούμε να συνδυάσουμε το bounce rate με διαφημίσεις που κάναμε ÏŽστε αν δούμε κατά πÏŒσον απευθύνθηκαν στο σωστÏŒ κοινÏŒ ή αν το μέσο στο οποίο έγινε η διαφήμιση διαθέτει το προφίλ επισκέπτη για το οποίο ενδιαφερÏŒμαστε. Με αυτÏŒ τον τρÏŒπο κάνουμε καλύτερες και πιο στοχευμένες διαφημίσεις και βέβαια μετράμε την επιστροφή στην επένδυση μας.

Conversion
Οι πιο σημαντικές αναφορές απÏŒ ÏŒλες είναι αυτές που έχουν να κάνουν με το conversion. Είναι στην ουσία ο σκοπÏŒς της επένδυσης σας στο e-business και στην δημιουργία ιστοσελίδας. Conversion είναι οι αναφορές οι οποίες δημιουργούμε και αναφέρονται στον αριθμÏŒ των επισκεπτÏŽν εκείνων, οι οποίοι με την πλοήγηση τους στην ιστοσελίδα είχαν σαν αποτέλεσμα την οποιαδήποτε πράξη που εμείς θεωρούμε σαν στÏŒχο να πετύχουμε.
Για παράδειγμα ένας στÏŒχος μπορεί να είναι η αγορά προϊÏŒντος ή υπηρεσίας, η συμπλήρωση κάποιας φÏŒρμας, να εγγραφούν στην λίστα του μηνιαίου μας ενημερωτικού δελτίου, να προσθέσουν την ιστοσελίδας μας σαν bookmark ή να κάνουν download το ηλεκτρονικÏŒ σας διαφημιστικÏŒ έντυπο. ÃŽˆχοντας λοιπÏŒν αναφορές για το conversion rate γνωρίζουμε και το πÏŒσο επιτυχής, και ÏŒχι μÏŒνο δημοφιλής, είναι η ιστοσελίδας μας. 

Ο Σταύρος Αγγελίδης είναι Ε-Business consultant και o E-Business Manager της Financial Mirror. Για περισσÏŒτερες πληροφορίες www.ebiz-management.com