eMarketing με απλά λόγια

1395 views
25 mins read

Γιατί είναι σημαντικό για την επιχείρηση σας

ÃŽŒλοι γνωρίζουμε την σημαντικÏŒτητα του μάρκετινγκ για τις επιχειρήσεις καθÏŽς και το σημαντικÏŒ ρÏŒλο που παίζει ÏŽστε να ικανοποιήσει επιθυμίες και ανάγκες του καταναλωτή, γιατί αυτÏŒ είναι που κυρίως σημαίνει μάρκετινγκ. Επιπλέον σε συνδυασμÏŒ με την διαφήμιση γνωρίζουμε πÏŒσο μπορεί να βοηθήσει στην ενδυνάμωση του brand της επιχείρησης μας.
Στο ηλεκτρονικÏŒ μάρκετινγκ τÏŽρα, ή ÏŒπως είναι ευρέως διαδεδομένο eMarketing, στÏŒχος είναι εκ πρÏŽτης να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των χρηστÏŽν του διαδικτύου στις ανάγκες που έχουν και επιθυμίες να βρούνε αυτÏŒ που ψάχνουν αλλά και να προωθήσουμε την επιχείρηση μας στον παγκÏŒσμιο ιστÏŒ.

Η δημιουργία ιστοσελίδας για μια επιχείρηση ή οργανισμÏŒ δεν αποτελεί το τέλος του δρÏŒμου για την παρουσία της στο διαδίκτυο αλλά την αρχή. ÃŽŒπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει, οι οποιεσδήποτε επιχειρήσεις που θέλουν να έχουν σοβαρή παρουσία στο διαδίκτυο και να κερδίσουν απÏŒ αυτÏŒ, θα πρέπει να επενδύουν στην συνεχÏŒμενη ανάπτυξη τους μέσω διαδικτύου. Το eMarketing είναι ένας τομέας ο οποίος θεωρείται σημαντικÏŒτατος για ανάπτυξη και σωστή παρουσία στο διαδίκτυο.

Ποιος είναι ο κύριος σκοπÏŒς μιας ιστοσελίδας; Πέραν της παρουσίας μιας επιχείρησης στο διαδίκτυο η ουσία είναι να μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες και να έχει ψηλή επισκεψημÏŒτητα ÏŽστε να έχει περισσÏŒτερες πωλήσεις είτε υπηρεσιÏŽν είτε προϊÏŒντων. Ο στÏŒχος αυτÏŒς επιτυγχάνεται μέσω του eMarketing. Πέραν της επένδυσης σε χρήμα, το eMarketing απαιτεί κυρίως χρÏŒνο και σωστή δουλειά απÏŒ ειδικούς επί του θέματος.

Ποια είναι ÏŒμως τα βασικά στοιχεία που αποτελούν το eMarketing;

Search Engine Optimization (SEO)
Το 2006 το Google δεχÏŒταν μέσω ÏŒρο 350 εκατομμύρια αναζητήσεις την ημέρα ενÏŽ το Yahoo 200 εκατομμύρια. Το 2007 έχουμε τÏŽρα ένα μέσο ÏŒρο 750 εκατομμύρια άνθρωποι να χρησιμοποιούν μηχανές αναζήτησης σε καθημερινή σχεδÏŒν βάση. ΑυτÏŒς ο αριθμÏŒς αποτελεί το 95% περίπου του συνολικού αριθμού των χρηστÏŽν του διαδικτύου. Μέσος ÏŒρος αναζητήσεων σε μηνιαία βάση περισσÏŒτερα απÏŒ 60 δισεκατομμύρια. ΑντιλαμβανÏŒμαστε ÏŒλοι λοιπÏŒν την σημαντικÏŒτητα των μηχανÏŽν αναζήτησης.

Search Engine Optimization είναι η συνεχής διαδικασία και κυρίως εργασία που γίνεται ÏŽστε μία ιστοσελίδα να βρίσκεται ÏŒσο ψηλÏŒτερα γίνεται στα αποτελέσματα των μηχανÏŽν αναζήτησης. Το SEO τα τελευταία χρÏŒνια έχει πάρει μια εξέλιξη επιπέδου επιστημονικού σε κάποιες περιπτÏŽσεις αφού η σωστή διαδικασία απαιτεί ακÏŒμη και ανάλυση στις αλλαγές των αλγÏŒριθμων και των εξισÏŽσεων που χρησιμοποιούν οι μηχανές αναζήτησης για την εμφάνιση των αποτελεσμάτων τους.
Η αναζήτηση στο Google και το Yahoo αποτελούν καθημερινή ανάγκη ÏŒπως είδαμε και πιο πάνω απÏŒ τους αριθμούς, γι’ αυτÏŒ και το search engine optimization έχει πάρει τρομερές διαστάσεις.
Θα πρέπει να τονίσω εμφαντικά πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί δεν είναι ούτε απλή διαδικασία, ούτε εύκολη. Τα αποτελέσματα ενÏŒς σωστού SEO φαίνονται σε διάστημα μεταξύ τριÏŽν και έξη μηνÏŽν. Αποφύγετε εταιρείες και συμβούλους οι οποίοι υπÏŒσχονται σταθερή πρωτιά στις μηχανές αναζήτησης ή αποτελέσματα σε μία εβδομάδα ή ένα μήνα. Πολλοί βέβαια κατάφεραν γρήγορα αποτελέσματα μέσα απÏŒ μη ενδεδειγμένους τρÏŒπους ξεγελÏŽντας τις μηχανές αναζήτησης. ΑυτÏŒ συνέβηκε προσωρινά γιατί αργÏŒτερα είχαν διαγραφεί εντελÏŽς οι διευθύνσεις των συγκεκριμένων ιστοσελίδων ακÏŒμα και απÏŒ μελλοντική καταχÏŽρηση. Να ζητάτε να λαμβάνεται σε μηνιαία βάση αναφορές καθÏŽς και συγκριτικές ανταγωνιστικές αναλύσεις των αποτελεσμάτων του SEO.

Pay Per Click (PPC)
Το PPC είναι η μέθοδος κατά την οποία μια επιχείρηση αγοράζει στην ουσία την τοποθέτηση της στα αποτελέσματα μιας μηχανής αναζήτησης. Η χρέωση γίνεται στην βάση των κλικ, δηλαδή το κάθε κλικ έχει κάποιο κÏŒστος. Μπορείτε να έχετε κάποιο συγκεκριμένο προÏ‹πολογισμÏŒ και βάση αυτού να ελέγχεται τα συνολικά κλικς άρα στην ουσία και το κÏŒστος. Το PPC προσφέρει τρÏŒπους ÏŽστε να έχετε στοχευμένη διαφημιστική εκστρατεία αφού τÏŒσο το Google ÏŒσο και το Yahoo δίνουν την δυνατÏŒτητα εμφάνισης της ιστοσελίδας σας για συγκεκριμένες αναζητήσεις αλλά και απÏŒ συγκεκριμένες χÏŽρες, πÏŒλεις η ομάδες ατÏŒμων ακÏŒμη.
ÃŽŒπως και το SEO έτσι και το PPC πρέπει να ελέγχεται με αναφορές καθÏŽς και με αναλύσεις ROI, δηλαδή βάση της επένδυσης που κάνατε πÏŒσα απÏŒ αυτά τα κλικς μετουσιÏŽθηκαν σε ενδιαφέρον ή αγορά προϊÏŒντος η υπηρεσίας.

Banner Ads/Online advertising
Η κλασική μέθοδος κατά την οποία μια εταιρεία αγοράζει χÏŽρο σε μια άλλη ιστοσελίδα για τοποθέτηση banner. Η σωστή διαδικασία εδÏŽ απαιτεί ανάλυση των επισκέψεων μιας ιστοσελίδας καθÏŽς και του μέσου επισκέπτη έτσι ÏŽστε να διαπιστωθεί κατά πÏŒσο η διαφήμιση μας θα προσελκύσει κλικς.
Η εταιρεία ή σύμβουλος που αναλαμβάνει την διαχείριση της οποιασδήποτε καμπάνιας θα πρέπει να μας παρέχει αναφορές ÏŽστε να γνωρίζουμε τα κλικς που δεχÏŒμαστε απÏŒ κάθε banner, ελέγχοντας με αυτÏŒ τον τρÏŒπο την απÏŒδοση των διαφημίσεων μας.

Affiliate Marketing
Είναι η διαφημιστική μέθοδος κατά την οποία προσφέρεται σε άλλες ιστοσελίδες διαφημιστικά banners ή links με συμφωνία να δίνεται ένα ποσοστÏŒ επί των πωλήσεων, των κλικς ή και των εγγραφÏŽν που θα έχετε. ΑυτÏŒ προνοεί την δημιουργία συστήματος affiliate που να ελέγχει την ÏŒλη διαδικασία και να προσφέρει αναφορές τÏŒσο σε εσάς ÏŒσο και στους συνεργάτες σας που εγγράφονται στο πρÏŒγραμμα affiliate.

Blogging
ΔημιουργÏŽντας ένα εταιρικÏŒ blog στο οποίο η εταιρεία παρουσιάζει θέσεις και άρθρα γύρω απÏŒ τον τομέα της αυξάνει σημαντικά το ενδιαφέρον και ενισχύει το brand. Το blogging συνδέεται άμεσα και με το search engine optimization αφού μέσα απÏŒ τα άρθρα αναπτύσσονται και νέες λέξεις φράσεις που συνδέονται με την επιχείρηση σας. Ο σύμβουλος ή η εταιρεία που θα αναλάβει το eMarketing σας θα πρέπει να διαχειρίζεται το blog σας και να σας δίνει αναφορές.

Στα πιο πάνω θα πρέπει να προσθέσουμε και το email marketing το οποίο ÏŒμως ακολουθεί των πιο πάνω και εισέρχεται ÏŒταν το Emarketing φέρει αποτελέσματα στην εγγραφή συνδρομητÏŽν στο mailing list σας. Η σημασία του email marketing δεν είναι απλά η ενημέρωση και να φέρουμε ÏŒσους περισσÏŒτερους χρήστες στην ιστοσελίδας μας. Το σημαντικÏŒτερο είναι η ποιοτική προσφορά και η δημιουργία καλής σχέσης που θα φέρει στη συνέχεια μια σταθερή και ποιοτική πελατειακή σχέση.

Ο Σταύρος Αγγελίδης είναι Ε-Business consultant και o E-Business Manager της Financial Mirror.  Για περισσÏŒτερες πληροφορίες www.ebiz-management.com