News

Λ. Χριστοφόρου: Πολλές οι προοπτικές για την Κύπρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο

26 July, 2015

Ως ομάδα λειτουργούν οι έξι Κύπριοι Ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρά το γεγονός ότι ανήκουν σε διαφορετικές πολιτικές ομάδες, δίνοντας μάχες αλλά και απολαμβάνοντας τη στήριξη των συναδέλφων τους για τα θέματα κυπριακού ενδιαφέροντος, δήλωσε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου.
Μιλώντας στο πλαίσιο γεύματος εργασίας με δημοσιογράφους, ο Λ. Χριστοφόρου αναφέρθηκε επίσης στις προοπτικές που υπάρχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μεταξύ άλλων για την ενέργεια, τη γεωργία και τον τουρισμό, μιλά για το καινούριο ευρωπαϊκό ταμείο στρατηγικών επενδύσεων και προτρέπει τους Κύπριους φορείς να το μελετήσουν και να προσπαθήσουν να το αξιοποιήσουν.

Από τη θέση του Ευρωβουλευτή μαζί με τους άλλους συνάδελφους πρέπει να πω ότι «λειτουργούμε ως ομάδα, παρά το ότι βρισκόμαστε σε διαφορετικές πολιτικές ομάδες», ανέφερε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής, ο οποίος ανήκει στην Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).
Υπενθυμίζει ότι υπάρχουν 751 Ευρωβουλευτές, από 28 διαφορετικά κράτη μέλη και από πέραν των 100 διαφορετικών κομμάτων. «Αν λάβουμε υπόψη με ποιό τρόπο λαμβάνονται οι αποφάσεις και πρέπει να συγκλίνουν όλες αυτές οι δυνάμεις για να παρθεί μια απόφαση για τον τόπο σου αντιλαμβάνεστε τον βαθμό δυσκολίας», σημειώνει.
Την ίδια ώρα ανατρέχοντας στη θητεία του μέχρι στιγμής εκφράζει τη θέση ότι «υπήρξαν σημαντικά ψηφίσματα που έχουν να κάνουν με την υπόθεση της Κύπρου στα οποία, η Κύπρος έδωσε σκληρή μάχη και σχεδόν πήρε ομόφωνη έγκριση αυτών των ψηφισμάτων τόσο για τα θέματα με την ΑΟΖ με τις παραβιάσεις που υπήρχαν τότε με την Navtex, όσο και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους αγνοούμενους μας, αλλά και στην έκθεση της Τουρκίας είχαμε την στήριξη, μπορώ να πω σε όλα τα επίπεδα, των συναδέλφων Ευρωβουλευτών, τόσο σε γενικότερο επίπεδο ομάδων που υπάρχουν το Ευρωκοινοβούλιο, όσο και σε επίπεδο διαφορετικών κομμάτων και προελεύσεων και χωρών».

«Οι μάχες είναι πολυεπίπεδες», αναφέρει, προσθέτοντας την ίδια ώρα ότι και στις επιτροπές «οφείλουμε να δίνουμε ανελλιπώς το παρών μας».
Σύμφωνα με τον Λ. Χριστοφόρου, μαζί με τον συνάδελφό του Νεοκλή Συλικιώτη συνεργάζονται στα πλαίσια της Επιτροπής Εμπορίου και Ενέργειας της Ευρωβουλής, της οποίας ο ίδιος είναι αναπληρωματικό μέλος και ο κ. Συλικώτης πλήρες.
Μπορώ να πω ότι στις διάφορες εκθέσεις για την ενεργειακή ασφάλεια κατορθώσαμε να συμπεριλαμβάνεται και η Κύπρος, η ανατολική Μεσόγειος, αναφέρει, προσθέτοντας ότι αν η ΕΕ θέλει να απεξαρτηθεί πρέπει πρωτίστως να αξιοποιήσει τις δικές της πηγές.

«Θέτουμε ως ζήτημα προτεραιότητας ότι η ΕΕ πρέπει να επενδύσει ενεργειακά σε χώρους όπου διαφαίνεται ότι υπάρχει προοπτική και διέξοδος για την ίδια την ΕΕ για να καταστεί αυτάρκης», λέει.
Το μήνυμα που στέλνουν στους Ευρωπαίους εταίρους είναι: «αξιοποιείστε την Κύπρο ως ΕΕ, υπάρχουν τα ενεργειακά αποθέματα, μπορούν να γίνουν σημαντικές ενεργειακές υποδομές». Μιλά ακόμα για την δυνατότητα αξιοποίησης της συνεργασίας Κύπρου με Ελλάδα, Ισραήλ και Αίγυπτο.
«Αυτή η περιοχή μπορεί να καταστεί ως ένα καλός ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη», αναφέρει.

Ο Λ. Χριστοφόρου αναφέρεται και στο γεγονός ότι η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να αντλήσει ακόμη περισσότερα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ως μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμών αναφέρει ότι το 40% του προϋπολογισμού της ΕΕ διοχετεύεται άμεσα ή έμμεσα στον τομέα της γεωργίας.
Άρα, σημείωσε, «η Κύπρος πρέπει να συνεχίσει να επικεντρώνεται στον αγροτικό τομέα και στον γεωργικό γιατί υπάρχει η δυνατότητα και η προοπτική και με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα τα κλιματολογικά που έχουμε να αξιοποιούμε κονδύλια». Τα κονδύλια, επεσήμανε, «διεκδικούνται και κερδίζονται με σωστή, επαγγελματική, συστηματική, μεθοδική δουλειά».
Από τη συζήτηση που συνεχίστηκε διαφάνηκε ότι υπάρχουν κονδύλια προς διεκδίκηση στην ΕΕ για την πράσινη γεωργία και για νέους γεωργούς.
Σε αναφορά του στο νέο ταμείο στρατηγικών επενδύσεων της ΕΕ, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής σημειώνει ότι ο ίδιος συνεργάστηκε με τον εισηγητή της έκθεσης της Ευρωβουλής για το θέμα Ζοζέ Μανουέλ Φερνάντεζ, η οποία θέτει μια σειρά κριτηρίων.

«Πρόκειται για ένα τεράστιο πλαίσιο που οφείλει και το δικό μας το κράτος να αρχίσει από τώρα να το μελετά και δίνει προτεραιότητα σε συγκεκριμένους τομείς, στην ενέργεια, στις υποδομές, στις μεταφορές, στην έρευνα, στην τεχνολογία», αναφέρει. Προσθέτει την ίδια ώρα ότι «κατορθώσαμε όμως να συμπεριλάβουμε σ` αυτές τις προτεραιότητες ένα σημαντικό τομέα που αφορά την Κύπρο, πέρα από την ενέργεια, τον τομέα του τουρισμού».
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κύπρος «έχει τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ», προσθέτοντας ότι «πρέπει να τα αξιοποιήσουμε». Διευκρίνισε ότι το ταμείο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με τον ίδιο «δεν υπάρχουν σήμερα πολλές δυνατότητες για την κυπριακή οικονομία για να βρει φρέσκο χρήμα για να επανεκκινήσει η κυπριακή οικονομία». Ο ένας τρόπος, αναφέρει, «είναι να αξιοποιήσουμε την ΕΕ που θεωρώ ότι συγκριτικά με άλλους τρόπους είναι και ο πιο εύκολος και ο άλλος είναι οι ξένες ιδιωτικές επενδύσεις».

Θεωρώ ότι η Κύπρος δεν έφτασε να διεκδικεί το μάξιμουμ των δυνατοτήτων της, επισημαίνει, και δίνει το παράδειγμα του European Globalisation Adjustment Fund, το οποίο, όπως εξηγεί, χρηματοδοτεί όλους όσοι εξαιτίας της παγκοσμιοποίησης, δηλαδή της κρίσης, βρέθηκαν χωρίς δουλειά. Σχετικές αιτήσεις από δημοσιογράφους στην Ελλάδα πέτυχαν τη διεκδίκηση όσον αφορά την έντυπη δημοσιογραφία €4 – 5 εκ. και όσον αφορά την ηλεκτρονική δημοσιογραφία €6 εκ, ανέφερε.