News

Σε προώθηση της καινοτομίας στοχεύει το Microsoft Innovation Center

25 June, 2015

Ένα έργο τεράστιας σημασίας για την ανάπτυξη της καινοτομίας, της έρευνας και της τεχνολογίας – το Microsoft Innovation Center (MIC) – εγκαινιάστηκε από τον Υπουργό Εμπορίου, Συγκοινωνιών και Έργων, Μάριο Δημητριάδη, εκ μέρους του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.

Με ένα ιστορικό επιτυχίας σε πολλές χώρες παγκοσμίως, το MIC έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει νέες προοπτικές απασχόλησης και να ενθαρρύνει τη νεανική επιχειρηματικότητα στην Κύπρο.

Ο Don Grantham, Πρόεδρος της Microsoft στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, προσφώνησε επίσης την εκδήλωση στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψης στο νησί, και εξέφρασε τη δέσμευση της εταιρείας να στηρίξει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας.
«Εν μέσω της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας, είναι επιτακτική ανάγκη να εργαστούμε για τις πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην προώθηση της δημιουργίας νέων καινοτόμων ιδεών. Οι επενδύσεις στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου η Κύπρος να παραμείνει ανταγωνιστική στην αγορά. Οι τοπικές εταιρείες έχουν την ευθύνη να γίνουν πιο καινοτόμες, καθώς η ανάπτυξη της κάθε νέας επιτυχημένης ιδέας θα μπορούσε να οδηγήσει στη μείωση της ανεργίας, και ταυτόχρονα να δημιουργήσει μια κουλτούρα καινοτομίας στη χώρα μας», δήλωσε ο κ. Δημητριάδης. «Το άνοιγμα του Microsoft Innovation Center τεχνολογίες φέρνουν μια ελπίδα για το μέλλον, για τις νέες γενιές, για την πολύτιμη νεολαία μας».

«Δεσμευόμαστε στην υποστήριξη των ανθρώπων και των επιχειρήσεων έτσι ώστε να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες τους. Ως εκ τούτου, η επένδυση σε ένα Microsoft Innovation Centre στην Κύπρο ήταν μια προτεραιότητα για μας, ιδιαίτερα όταν λάβουμε υπόψη τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, καθώς και τις δυνατότητες που βλέπουμε στην περιοχή», δήλωσε ο κ. Grantham στην ομιλία του. «Η Microsoft Κύπρου στοχεύει στο να αποτελέσει ένα πραγματικό εταίρο στην ανάπτυξη της χώρας.

Το MIC είναι μια συνεργασία μεταξύ της Microsoft Κύπρου και του European University Cyprus (EUC), με έδρα το EUC. Πρόκειται για εγκαταστάσεις στο EUC με κορυφαίες τεχνολογίες, όπου εκπρόσωποι της κυβέρνησης, ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες του κλάδου της τεχνολογίας θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν σε θέματα έρευνας, τεχνολογίας, και ανάπτυξης λογισμικών προάγοντας την ανάπτυξη και βοηθώντας στη βιωσιμότητα της τοπικής οικονομίας μέσω δεξιοτήτων, επαγγελματικής κατάρτισης, συνεργασιών και της καινοτομίας.

Το MIC θα είναι ανοικτό σε φοιτητές, επαγγελματίες του κλάδου της τεχνολογίας και της πληροφορικής, και ερευνητές. Τα προγράμματά του θα είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες της Κύπρου, και θα συνεργάζεται με την τοπική κοινωνία για να προάγει καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις. Μέσα από το MIC οι οργανισμοί θα έχουν την ευκαιρία να τρέξουν εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια, σεμινάρια για φοιτητές, startups και προγραμματιστές, ενώ θα παρέχει πρόσβαση σε τεχνογνωσία και πόρους που θα στηρίζουν πρωτότυπες νέες λύσεις, δοκιμές σε υφιστάμενες εφαρμογές, και την ανάπτυξη νέων ιδεών και επιχειρήσεων.
Το πρώτο MIC εγκαινιάστηκε το Δεκέμβριο του 2002, ενώ σήμερα λειτουργούν πέραν των 100 MIC σε 38 χώρες, τα περισσότερα σε συνεργασία με κυβερνητικές υπηρεσίες. Τα MIC έχουν βοηθήσει περισσότερους από 500.000 επαγγελματίες της τεχνολογίας να αποκτήσουν πιστοποίηση, έχουν συντελέσει στη δημιουργία άνω των 3.200 εταιρειών και έχουν βοηθήσει εταίρους να αναπτύξουν και να λανσάρουν πέραν των 9.000 εφαρμογών από το 2011.

Η Microsoft Κύπρου συνεργάζεται με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου που ανήκει στον Διεθνή Πανεπιστημιακό Οργανισμό Laureate International Universities, το μεγαλύτερο δίκτυο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον κόσμο με 80 πανεπιστήμια σε 30 χώρες και πάνω από 1.000.000 μαθητές. Στους εταίρους του MIC στην Κύπρο περιλαμβάνονται οι εταιρείες: Bernhard Schulte Shipmanagement, Κυπριακός Σύνδεσμος Πληροφορικής, CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ και CNP CYPRIALIFE, μέλη του Ομίλου CNP CYPRUS INSURANCE HOLDINGS, Cyta, Exxon Mobil, EY Κύπρου, ΓΝΩΜΗ Σύμβουλοι Επικοινωνίας, Headcandy, το περιοδικό IN Business, Laureate International Universities, Logicom Solutions και NetU.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο, ο κ. Grantham συναντήθηκε με έναν αριθμό επισήμων, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, με τον οποίο συζήτησε τη χρήση από κυπριακές αρχές του NetClean Analyse, το λογισμικό της Microsoft που βοηθά στην καταπολέμηση, μεταξύ άλλων, της παιδικής πορνογραφίας, της οικονομικής απάτης, και της τρομοκρατίας. Συναντήθηκε επίσης με τον Υπουργό Εμπορίου κ. Γιώργο Λακκοτρύπη και τον Κώστα Αγρότη, Διευθυντή του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής. Στο πλαίσιο του προγράμματος του στην Κύπρο, ο κ. Grantham παρευρέθηκε σε δείπνο που παρέθεσε η Microsoft Κύπρου για 50 ανώτερα στελέχη Κυπριακών εταιρειών, και υπέγραψε επίσης το “Cyprus Startup Manifesto”, διασφαλίζοντας έτσι τη συμμετοχή της Microsoft ως ένα αξιόπιστο σύμβουλο για την κυπριακή startup κοινότητα. Το μανιφέστο είναι μια πρωτοβουλία του Startup Cyprus – βασισμένο στο European Startup Manifesto - το οποίο καλεί όλα τα κυπριακά startups να συνενώσουν τις δυνάμεις τους και να συνεργαστούν από κοινού.