News

Ο Ντράγκι μπορεί να σώσει την Ευρωζώνη, Ντάισεμπλουμ - Σόιμπλε να την διαλύσουν

04 May, 2015

Του Νίκου Μιχαηλίδη
Foreign Exchange Analyst

Στην πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης έχει μπει η Ελληνική πλευρά με το Brussels-group αφού πλέον τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα με τις δύο πλευρές να προσπαθούν να ολοκληρώσουν έτσι ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ρήξης.

Πρωτοβουλίες για να αποφευχθεί η ρήξη έχουν πάρει τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και Γερμανίδα καγκελάριος Άνκελα Μέρκελ αλλά και ο ηγέτης της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Την ίδια ώρα όμως που οι δύο πλευρές δείχνουν διάθεση υποχώρησης από τις σκληρές κόκκινες γραμμές τους και ειδικά η Ελληνική πλευρά δείχνει εμπράκτως να είναι έτοιμη να κάνει το έντιμο συμβιβασμό κόντρα στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, οι «γκεμπελιστές» του eurogroup έκαναν και πάλι την εμφάνιση τους.
Είχαμε αρχικά ένα ρεσιτάλ εσωστρέφειας και αλαζονείας του κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος εκμεταλλευόμενος στο έπακρον την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να περιθωριοποιήσει τον Κ. Βαρουφάκη, στην κυριολεξία ξεθύμανε.
Αφού αρχικά επισήμανε με ύφος χιλίων καρδιναλίων πως, «Η Ελλάδα έπαιξε το «στοίχημα» της ΕΚΤ και... έχασε», στην συνέχεια ξέφυγε εντελώς αφήνοντας υπονοούμενα ότι δίνει εντολές σε πρωθυπουργούς για αντικατάσταση Υπουργών Οικονομικών. Έφτασε σε σημείο δε να υπονοήσει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα έπρεπε να δώσει ακόμα και συνέντευξη.
Την επόμενη φορά ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να στείλει στον Ολλανδό «γεωπόνο» αίτημα για το αν θα πρέπει να κάνει και δήλωση.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ με τη συμπεριφορά του ουσιαστικά επιβεβαιώνει τον Αλέξη Τσίπρα στη σχετική του αναφορά ότι υπήρξαν υποσχέσεις για την ρευστότητα, οι οποίες δεν τηρήθηκαν στο Eurogroup.
Καλά θα κάνει, λοιπόν, ο επικεφαλής του Eurogroup να βγάλει τον… σκασμό σε ό,τι αφορά τις εσωτερικές διαδικασίες της Ελλάδας και να κοιτάξει να εργαστεί στην κατεύθυνση των αποφάσεων τόσο της συνόδου κορυφής αλλά και της 20ης Φεβρουαρίου για εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στη βάση της συνεννόησης και του σεβασμού και όχι των προκλήσεων.
Δεν μπορεί να μιλάει και να συμπεριφέρεται κατά αυτόν τον τρόπο, γιατί μπορεί να μην του αρέσει ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση του αλλά τα περί στοιχήματος που έπαιξε και έχασε η ελληνική κυβέρνηση ας τα αφήσει στην άκρη.

Γιατί μιλάμε για μια ευρωπαϊκή χώρα, για Ευρωπαίους πολίτες που αγωνιούν για το μέλλον τους, που το ένα τρίτο τους είναι άνεργοι, εξαθλιωμένοι και φτωχοποιημένοι και έχουν οδηγηθεί σε αυτήν την κατάσταση εξαιτίας της δικής του πολιτικής, των δικών τους επιλογών τόσα χρόνια και φυσικά της τρόικας.
Ο κύριος που μας κουνάει το δάχτυλο είναι Υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, μιας χώρας που ακόμα επιβιώνει από τον πλούτο που έκλεψε από τις αποικίες που είχε στο παρελθόν και που διατηρεί στα θησαυροφυλάκια της. Μια χώρα που αποτελεί το καταφύγιο για τη μεγαλύτερη φοροαποφυγή στον κόσμο, αυτός ο άνθρωπος ηθικολογεί και μας δικάζει.

Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι οι μεγαλύτερες των πολυεθνικών διαθέτουν έναν ή δυο λογαριασμούς στη χώρα; Και φυσικά όχι γιατί έχουν κάνει «μεταρρυθμίσεις» ομαδικών απολύσεων, περικοπών συντάξεων και αύξησης του ΦΠΑ, ούτε φυσικά γιατί μείωσαν τον κατώτατο μισθό και έγιναν ανταγωνιστικοί αλλά γιατί τους δίνουν φορολογικό καταφύγιο. Είναι κορυφαίοι στο να δίνουν συμβουλές και τεχνοκρατική, νομική υποστήριξη για τη νομιμοποίηση της φοροδιαφυγή σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αλήθεια θα ζητήσει κανείς –όπως εγκληματικά και λυσσαλέα κάνανε για την Κύπρο από την Ολλανδία -και άλλα κράτη της Ε.Ε- την αναθεώρηση των φορολογικών καθεστώτων τους, που επιτρέπουν τη νόμιμη φοροαποφυγή των πολυεθνικών εταιρειών;

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Σόιμπλε ο οποίος πρόβλεψε πιστωτικό γεγονός τις επόμενες εβδομάδες.
Είναι ξεκάθαρο πως η λύση στο ελληνικό ζήτημα δεν περνάει μέσω του Eurogroup. Όποια κατάληξη και να έχουν οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς δεν υπάρχει καμία βάσιμη πιθανότητα το eurogoup των Σόιμπλε και Ντάιζεμπλουμ να εγκρίνει εκταμίευση δόσης προς την Ελλάδα εαν δεν προηγηθεί μια απόλυτη ταπείνωση της κυβέρνησης Σύριζα.
Η ελληνική πλευρά μόνο μέσω της ΕΚΤ και του Μάριο Ντράγκι μπορεί να λύσει το ελληνικό ζήτημα.

O Αλέξης Τσίπρας και η διαπραγματευτική του ομάδα θα πρέπει να πείσουν για τις ειλικρινής προθέσεις τους πρώτα από όλα τον Μάριο Ντράγκι αφού αυτός κρατάει το κλειδί της ρευστότητας της Ελληνικής οικονομίας. Ένας Ντράγκι που έχει αποδείξει στην σύντομη θητεία του πως δεν έχει καμία σχέση με τον προκάτοχο του που ήταν εντολοδόχος του Βερολίνου και ότι είναι να πράξει για το καλό της Ευρωζώνης το πράττει χωρίς να λογαριάζει το κόστος από την όποια κόντρα με τους Γερμανούς.

Ο Μάριο Ντράγκι και η ΕΚΤ έχουν και την τεχνογνωσία και τα εργαλεία να δώσουν στην Ελλάδα την ένεση ρευστότητας που χρειάζεται για τους επόμενους 2,3 μήνες έτσι ώστε να ανασάνει η «παγωμένη» Ελληνική οικονομία και να ξαναπάρει μπρος αυξάνοντας φυσικά και τα έσοδα του κράτους.
Βεβαίως όλα αυτά θα πρέπει να εγκριθούν σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών από την Άγκελα Μέρκελ η οποία μέχρι τώρα διατηρεί μια πολύ πιο ήπια θέση από τον κυνικό και εκβιαστή Σόιμπλε.
Ακόμα όμως και η Μέρκελ να αρνηθεί, εάν και εφόσον ο Μάριο Ντράγκι πειστεί για τις Ελληνικές θέσεις η Ελληνική οικονομία μπορεί να «τσουλήσει» με αργά και σταθερά βήματα μέχρι το Φθινόπωρο όπου οι υποχρεώσεις του κράτους μειώνονται σημαντικά.