News

AΡΘΡΟ - «Eurogroup» ανιστόρητων εκβιαστών

27 April, 2015

Του Νίκου Μιχαηλίδη
Foreign Exchange Analyst

Μόλις μία μέρα μετά την εποικοδομητική συνάντηση Τσίπρα, Μέρκελ και τις προοπτικές που δημιουργήθηκαν από την πρόοδο των διαπραγματεύσεων στο Brussels-group είχαμε την πλήρη ανατροπή αφού για ακόμα μια φορά το «άθλιο» «Eurogroup» τορπιλίζει την όλη προσπάθεια.
Το προμήνυμα για το τι θα ακολουθούσε στο «Eurogroup» είχε αναλάβει εργολαβικά να δώσει ο «δήμιος» Σόιμπλε ο οποίος κατά την προσέλευση του στο «Eurogroup» με καθαρά ειρωνικό και απαράδεκτο ύφος πρότρεψε τους δημοσιογράφους να κάνουν τουρισμό στην Ρίγα απαξιώνοντας έτσι την όλη προσπάθεια επίτευξης λύσης.

Στην συνέχεια εντός «Eurogroup» την σκυτάλη πήραν οι μαριονέτες του Σόιμπλε οι οποίοι σε μια επίδειξη «προστασίας» του μεγάλου αφεντικού επιτέθηκαν στον κ. Βαρουφάκη με ανιστόρητους χαρακτηρισμούς που δεν ακούστηκαν ποτέ στο παρελθόν σε τέτοιο επίπεδο.
Οι ανελέητοι ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών, με την στήριξη και παρότρυνση βέβαια του Σόιμπλε και εκμεταλλευόμενοι την πλήρη απομόνωση της Ελλάδας δεν δίστασαν να αποκαλέσουν τον Έλληνα ομόλογο τους με πρωτοφανής χαρακτηρισμούς.

Ανεύθυνος, τζογαδόρος και ερασιτέχνης ήταν κάποιοι από τους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς που εισακούστηκαν στο «Eurogroup». Καταστάσεις που υπερβαίνουν τα πλαίσια της έντονης διαφωνίας και πλέον μιλάμε για ευτελή και χυδαία προπαγάνδα εκ μέρους του Σόιμπλε και των δορυφόρων του. Προπαγάνδα που έχει τον απώτερο σκοπό να μην δώσουν ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα, αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν υποταχθεί πλήρως στις απαιτήσεις τους, πράγμα που αν κάνει θα μεθοδεύσουν στη συνέχεια τη σύντομη ανατροπή του οι Γερμανοί, αφού πρώτα θα τον έχουν καταξεφτιλίσει σε όλη την Ευρώπη! Η «πολιτική εκτέλεση» του Τσίπρα εν μέσω καταισχύνης θέλει το Βερολίνο να λειτουργήσει παραδειγματικά για όλη τη Γηραιά Ήπειρο, ώστε να μην τολμάει κανένας πολιτικός ηγέτης χώρας του ευρώ να παρουσιάζει ένα αστικό πρόγραμμα διαφοροποιημένο έστω και κατ’ ελάχιστο από το γερμανικό δόγμα Σόιμπλε.

Ακόμη κι αν πρόκειται για το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του Αλέξη Τσίπρα, όπου δεν του έχουν επιτρέψει οι Γερμανοί να υλοποιήσει καμιά από τις φιλολαϊκές υποσχέσεις του, η καγκελαρία είναι άτεγκτη. Δεν επιτρέπει καμιά παρέκκλιση από την πολιτική της λιτότητας που έχει χαράξει ο Σόιμπλε, ως εκπρόσωπος του γερμανικού κεφαλαίου. Τα ίδια συμφέροντα άλλωστε έχουν και οι κορυφαίοι όμιλοι του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, οι οποίοι αφενός μεταφέρουν ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα της δραστηριότητάς τους εκτός Ευρώπης και αφετέρου θα ήταν πανευτυχείς, αν πλήρωναν τους εργαζόμενους που τους έχουν απομείνει στην Ευρώπη με μισθούς… Βιετνάμ, Ινδίας ή Κίνας!

Βεβαίως μεγάλες είναι και οι ευθύνες της νέας Ελληνική κυβέρνησης και δει του Έλληνα υπουργού οικονομικών ο οποίος από την ημέρα που ανάλαβε κατηγορείται και δεν θα λέγαμε αδίκως, για την βραδυπορία που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις των ελληνικών αρχών με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών. Ο Έλληνας υπουργός αντέτεινε βέβαια ότι δεν ευθύνεται η Ελλάδα για τις οποίες καθυστερήσεις και άφησε να εννοηθεί ότι ως ένα βαθμό αυτές οφείλονται και σε κάποιες δογματικές εμμονές ορισμένων κρατών της ευρωζώνης.

Όσο δίκαιο όμως και να έχει, που στην ουσία το έχει, όλη αυτή η βραδυπορία παρατείνει την αβεβαιότητα στην χώρα με αποτέλεσμα να έχει παγώσει η Ελληνική οικονομία επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο την είδη προβληματική της εικόνα ενώ ταυτόχρονα έχει προκαλέσει πανικό στις Ελληνικές τράπεζες οι οποίες καθημερινά βλέπουν τις καταθέσεις τους να μειώνονται δραστικά.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να βγει μπροστά. Οι περιστάσεις απαιτούν πολιτική διαπραγμάτευση και εγκατάλειψη της προσπάθειας να πειστεί ο «εκβιαστής» και κυνικός Σόιμπλε ο οποίος δεν πρόκειται να κάνει πίσω ούτε και σε ένα σίγμα από τα υφεσιακά, απαράδεκτα και καταστροφικά μέτρα που απαιτεί.

Ο πρωθυπουργός πρέπει να διαβουλευτεί απευθείας με Μέρκελ, Ντράγκι και Γιούνκερ κλείνοντας το ζήτημα τελεσίδικα. Αν η λύση είναι θετική αυτόματα σημαίνει πως περνάμε στην νέα εποχή Σύριζα αν είναι αρνητική δυστυχώς ο πρωθυπουργός δεν έχει άλλη επιλογή από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών με όλα πλέον τα σενάρια να είναι ανοικτά αφού εν μέσω προεκλογικής αβεβαιότητας κανείς δεν ξέρει την αντίδραση των αγορών και ειδικά της ΕΚΤ. Όπως και να είναι όμως η αβεβαιότητα σκοτώνει την αγορά και ειδικά όσο πλησιάζουμε την d-day της 30ης Ιουνίου η κατάσταση στην Ελληνική οικονομία θα χειροτερεύει και θα είναι πλέον μη ανατρέψιμη. Και καλό είναι να το αντιληφθούν όλοι στην Ελλάδα πως την Ελλάδα της κρίσης από την Ελλάδα της πείνας την χωρίζει άβυσσος.