News

ΑΡΘΡΟ – Παραπλανητική προπαγάνδα τα περί πτώχευσης της Ελλάδας εντός ευρώ

20 April, 2015

Του Νίκου Μιχαηλίδη
Foreign Exchange Analyst

Σχέδιο για πιθανή πτώχευση της Ελλάδας, εντός ευρώ αλλά με προϋποθέσεις, επεξεργάζεται η κυβέρνηση της Γερμανίας, σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit.
Και όταν μιλάμε φυσικά για γερμανική κυβέρνηση εννοούμε τον «σοφό» των αγορών Mr. Σόιμπλε.
Το πόσο ξεκάθαρο είναι πως τις πληροφορίες αυτές της διοχέτευσε ο Σόιμπλε στον τύπο φάνηκε και στις τελευταίες του δηλώσεις ο οποίος εμφανίστηκε και πάλι σε φόρμα μετά από απουσία κάποιων εβδομάδων.

Την ώρα που τα νέα από τις συζητήσεις στο πλαίσιο του Brussels Group θέλουν να σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ο Γερμανός υπουργός, αποθαρρύνει και πάλι τις ελπίδες για μια σημαντική πρόοδο στο αδιέξοδο της διάσωσης της Ελλάδας κατά την επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Ρίγα, την προσεχή εβδομάδα.
Το παίρνει ακόμα ένα βήμα παρακάτω αποκλείοντας το ενδεχόμενο εκταμίευσης δόσης προς την Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες και με το κυνικό και ειρωνικό ύφος που τον χαρακτηρίζει προτρέπει την Ελλάδα αν βρει χρήματα από Ρωσία και Κίνα να τα πάρει.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του συμβούλου του Σόιμπλε κ. Φουστ ο οποίος δήλωσε πεπεισμένος ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει χάσει σε τέτοιο βαθμό τη εμπιστοσύνη των πιστωτριών χωρών και επιπλέον έχει χάσει τόσο πολύ χρόνο που η χρεωκοπία είναι σχεδόν αναπόφευκτη.

Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον Σόιμπλε η ανησυχία του Βερολίνου είναι πως, με δεδομένη την περιορισμένη ρευστότητα που υπάρχει στα ταμεία του Δημοσίου, η χώρα ίσως υποχρεωθεί να σταματήσει την εξυπηρέτηση των διεθνών υποχρεώσεών της, κίνηση που θα οδηγούσε στη διακοπή της στήριξης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ.

Σύμφωνα πάντα με την «Die Zeit», το γερμανικό σχέδιο προβλέπει πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει, σε περιορισμένο βαθμό, τα ελληνικά ιδρύματα.

Αν η Ελλάδα πτωχεύσει εντός Ευρώ αυτό αυτόματα σημαίνει πως η χώρα σταματά να πληρώνει τις εξωτερικές τις υποχρεώσεις αλλά συνεχίζει να καταβάλει τις εσωτερικές τις υποχρεώσεις δηλαδή μισθούς, συντάξεις κτλ.
Το σχέδιο που επεξεργάζεται η ομάδα Σόιμπλε για την Ελλάδα προβλέπει το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους τουλάχιστον κατά 50%, δηλαδή θα διαγραφεί Ελληνικό δημόσιο χρέος σε ανάλογο ποσοστό 50% (δηλ. περίπου 170 δις)
Οι τράπεζες εντός και εκτός συνόρων , τα ασφαλιστικά ταμεία και γενικά όσοι κατέχουν τίτλους Ελληνικούς δημόσιου χρέους (ομόλογα) , ουσιαστικά, θα υποστούν ζημία ίση με το 50% της αξίας των ομολόγων που διαθέτουν.
Οι ζημίες θα είναι πραγματικές, δηλαδή πρέπει να περάσουν στους ισολογισμούς τους και τόσο οι τράπεζες όσο και τα ταμεία θα χρειαστούν στήριξη πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.
Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Η ΕΚΤ μέσω του ELA παρέχει προσωρινή ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, βοήθεια που έχει ξεπεράσει είδη τα 100δις. Ο ELA όμως είναι προσωρινός μηχανισμός παροχής ρευστότητας σε τράπεζες οι οποίες είναι απαραιτήτως φερέγγυες. Πράγμα το οποίο τόνισε για ακόμα μια φορά ο Κ. Ντράγκι στην τελευταία συνεδρία της ΕΚΤ. Σε ερώτηση μέχρι πότε θα παρέχει στήριξη στις ελληνικές τράπεζες και εν’ όψει του αδιεξόδου που παρατηρείται στις συζητήσεις του Brussels Group ο Κ. Ντράγκι ήταν κατηγορηματικός.

Όσο οι τράπεζες είναι φερέγγυες καμία διακοπή του ELA δεν θα πραγματοποιηθεί. Με το κούρεμα του Ελληνικού δημόσιου χρέους όμως οι τράπεζες θα απωλέσουν γύρω στα 40δις κρατικές εγγυήσεις οι οποίες έχουν κατατεθούν από τις Ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ ως εγγύηση για παροχή ELA. Αυτό αυτομάτως σημαίνει πως οι Ελληνικές τράπεζες παύουν να είναι φερέγγυες και η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να διακόψει την παροχή ELA. Και τότε δύο λύσεις υπάρχουν. Είτε οι ελληνικές τράπεζες θα κλείσουν μπρος στο φάσμα της πτώχευσης είτε θα πρέπει να ανακεφαλοποιηθουν σε μια αγορά που δεν υπάρχει και αυτό σημαίνει υλοποίηση του μοντέλου Κύπρου και bail-in. Τα μεγέθη όμως εδώ είναι πολύ μεγαλύτερα και σε ένα σύνολο 100 με 120δις καταθέσεων θα χρειαστεί ανακεφαλοποίηση που μπορεί να φθάσει και τα 40 δις άρα μιλάμε για κούρεμα καταθέσεων που μπορεί να φθάσει και στο 40% του συνόλου των καταθέσεων από το πρώτο ευρώ.
Άρα εν κατακλείδι πτώχευση Ελλάδας εντός ευρώ δεν υφίσταται αφού ισοδυναμεί με πλήρη πτώχευση του τραπεζικού συστήματος και απώλεια του μεγαλύτερου μέρους των καταθέσεων ακόμα και των μικροκαταθετών οι οποίοι έχουν υποστεί τα πάνδεινα από τις «εγκληματικές» πολιτικές που εφάρμοσε ο Σόιμπλε και οι δορυφόροι του στην Ελλάδα.

Η μόνη λύση για την Ελλάδα εάν και εφόσον επιλέξει την ηρωική έξοδο από το ευρώ είναι σε συνεργασία με την ΕΕ και την ΕΚΤ να προχωρήσει στη υιοθέτηση δικού της νομίσματος το οποίο θα τελεί υπό την προστασία του Ευρωσυστήματος έτσι ώστε να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη υποτίμηση του. Βεβαίως ένα τέτοιο εγχείρημα συνεχίζει να εμπεριέχει τεράστιους κινδύνους και θα πρέπει να αποτελεί την έσχατη λύση. Κύριο μέλημα της Ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να είναι μια λύση εντός Ευρώ έστω και αν χρειαστεί να ματώσει για κάποιους μήνες ακόμη.