News

ΑΡΘΡΟ - Οι κατοικίες τρίτης ηλικίας και οι νέοι

20 April, 2015

Του Αντώνη Λοΐζου F.R.I.C.S., & Συνεργάτες Λτδ,
Εκτιμητές Ακινήτων & Διαχειριστές Έργων Ανάπτυξης

Δεν αναμέναμε την μεγάλη ανταπόκριση σε προηγούμενο μας άρθρο επί του θέματος από το κοινό της Κύπρου. Η ιδέα να ενοικιάσει ένα άτομο/ζευγάρι οικιστική μονάδα για όσα χρόνια αναμένει ότι θα ζήσει (έστω στα 60 χρόνια) με όλες τις υπηρεσίες καθαρισμού, συντρόφου τύπου «Φιλιππινέζας», ύπαρξη ιατρικού επισκέπτη (ένα θέλει) και ακόμη αυτοκίνητο με οδηγό (εάν θέλει) μας εξέπληξε. Και όπως προβλέψαμε ότι έργα σαν και αυτά θα μας βρουν στα επόμενα 10-15 χρόνια, φαίνεται από τις επιστολές και τα τηλέφωνα που λάβαμε ότι το χρονικό πλαίσιο που θέσαμε ήταν μεγάλο και μάλλον η ανάγκη της συντροφικότητας και η εγκατάλειψη του οικογενειακού ιστού είναι μάλλον υπαρκτό σημερινό φαινόμενο.

Τόσο από αυτή την άποψη όσο και από εκείνη της οικονομικής, φαίνεται να έτυχε απήχησης. Όπως μας έγραψε ένας αναγνώστης «έχω σπίτι αξίας τουλάχιστον €300.000 και με την δική σας εισήγηση της αγοράς ενοικιαστικής περιόδου σε ένα οργανωμένο συγκρότημα με όλες τις υπηρεσίες, όπως gym και πισίνα, μέχρι και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, για εμένα μου είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, διότι με την αναμενόμενη μου υπολογιζόμενη ζωή των 15 ετών, δεν θα μου κοστίσει πέραν των €80.000 και άλλα έξοδα μου €90.000 θα έχω και υπόλοιπο €130.000 να νοιώθω άνετος».

Άλλοι, 5 αδέλφια, μας πρότειναν να κατασκευάσουμε τέτοιο έργο με αυτούς ως αρχικούς επενδυτές σε χωράφι, είτε δικό τους είτε σε άλλο έργο στην Πάφο, που θα ήταν η τελευταία επαρχία που θα αναμέναμε. Άλλος μας έγραψε ότι είναι ότι το καλύτερο για την μητέρα μας που είναι μόνη της και που δεν είναι βολικό στο διαμέρισμα έστω με την υπηρεσία της κλπ κλπ.
Υπάρχουν όντως οργανωμένα έργα τέτοιας φύσης στην Κύπρο αλλά όχι όπως τα προτείνουμε, όπου υπάρχουν μάλλον γηροκομεία, έστω καλής ποιότητας με κόστος €1.500/μήνα σε δωμάτια 4x3 μ. και παρόλο που η χρέωση περιλαμβάνει όμως και γεύματα, κοινόχρηστα κλπ, δεν ικανοποιούν τους ενεργούς αφυπηρετήσαντες ή μη, για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Η συντροφικότητα φαίνεται να είναι η βάση της θετικής ανταπόκρισης, όπως και η απεξάρτηση των γονέων από τα παιδιά τους (εκείνοι που έχουν) και βεβαίως τα παιδιά να μην έχουν το «βάρος» της συντροφικότητας προς τους γηραιούς γονείς, ενώ η διαφορά της διάθεσης της ιδιόκτητης μονάδας σε σύγκριση με το κόστος ενοικίασης είναι μεγάλη (ανάλογα με την αξία της ιδιόκτητης μονάδας) μένοντας έτσι οικονομικά ανεξάρτητοι και οι γονείς από τα παιδιά και τα παιδιά από τους γονείς.

Είναι δεδομένο παρακολουθώντας και τους πελάτες μας, ότι μετά την ηλικία των 65-68 ποιος θέλει να ζει σε κατοικία δύο/τριών υπνοδωματίων, με πισίνα και κήπους μόνος του, σε ένα κενό και σχεδόν στοιχειωμένο σπίτι, πλέον ασφαλώς τα έξοδα συντήρησης;
Δεν ξέρουμε πως τα κατάφερε ένας Φιλανδός «αναγνώστης», ο οποίος μας πληροφόρησε ότι κοστίζει ανά άτομο €2.000/μήνα η συντήρηση ατόμων σε γηροκομεία της Φιλανδίας και με την δική μας πρόταση πιστεύει ότι θα ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του σε «συνεχείς διακοπές και με λιγότερο κόστος».

Επανερχόμενοι και βάσει των Αμερικάνικων προτύπων, τέτοια έργα για αφυπηρέτηση και μη, ανεξαρτήτου ηλικίας, μπορεί να είναι ακόμα και για άτομα 50 ετών, μονήρη ή μη, χρειάζονται τα ακόλουθα για εκείνους τους εναπομείναντες developers να αναλάβουν:
• Ο ελάχιστος αριθμός μονάδων 30 για ύπαρξη συντροφικότητας.
• Ένα ή δύο υπνοδωμάτια (προσθέτουμε το κάθε υπνοδωμάτιο με δικό του μπάνιο και τα δύο υπνοδωμάτια με δωμάτιο βοηθού-εάν θέλει).
• Περιφραγμένο έργο με φύλακα και ελεύθερη είσοδο/έξοδο για τους ενοίκους. Για τους επισκέπτες χρειάζεται η άδεια των ενοίκων (μπορεί να μην επιθυμούν να τους επισκέπτονται).
• Μικρό snack-bar το οποίο θα διαχειρίζεται τρίτος με ελεγχόμενες τιμές, ενώ μαγείρεμα στο διαμέρισμα/μονάδα επιτρέπεται όπως και τα take away.
• Πλησίον σε πόλεις/χωριά με διευκολύνσεις ψωνίσματος και με εγγύτητα τους ντόπιους.
• Όλες οι μονάδες να έχουν παροχή internet, τηλεόρασης και τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας.
• Εξωτερική πισίνα και για πιο ψηλού επιπέδου εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα.
• Διαχείριση επιτόπου με επιπλέον οργανωμένες εκδρομές είτε εντός είτε εκτός «Κύπρου».
• Υπηρεσία καθαρισμού και πλυντηρίου, υπηρεσία ταξί και να επιτρέπεται η χρήση του ιδιωτικού αυτοκινήτου.
• Η συντήρηση της μονάδας θα περιλαμβάνει και την διαχείριση π.χ. χάλασε η τηλεόραση, το πλυντήριο κλπ.
• Αίθουσα συνάντησης είτε για καφέ, χαρτιά, μπιλιάρδο.
• Κοινές εκδηλώσεις όπως Χριστούγεννα/Πάσχα, γενέθλια κάποιου κλπ.
Κλπ κλπ

Όπως έχουν σήμερα τα δεδομένα της Κυπριακής αγοράς ακινήτων, αντί νέες κατασκευές υπάρχουν διάφορα έργα τύπου τουριστικά χωριά (ξενοδοχεία) τα οποία μπορούν να ανταποκριθούν με τον υφιστάμενο ξενοδόχο/τράπεζα/ιδιοκτήτη να είναι προς το συμφέρον όλων.
Υπάρχουν π.χ. 2 τουριστικά χωριά παραθαλάσσια στην Πάφο, δύο στο Παραλίμνι αλλά και αλλού, όπως στον Μαζωτό/Λάρνακα και άλλα για τέτοιες χρήσεις. Εάν υποθέσουμε ότι ένα τουριστικό χωριό έχει μια αξία €150.000/διαμέρισμα, τότε για τα έστω 20 χρόνια ενοικίασης ένα ποσό προπληρωτέο €100.000/μονάδα προκαταβολικά να είναι συμφέρον για τον ιδιοκτήτη/τράπεζα και ασφαλώς του πελάτη (για τον ενοικιαστή/ αφυπηρετήσαντα).

Ασφαλώς οι αριθμοί είναι μεν προκαταρκτικοί αλλά η ιδέα αυτή προσφέρει μια λύση σε αυτήν την πελατεία των ξένων και ντόπιων και ανοίγει μια νέα αγορά επενδύσεων είτε σε ξενοδόχους και developers είτε άλλως πως που θα προσφέρουν επιπλέον στην τοπική οικονομία.