News

Νίκησε τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας «στα σημεία»

02 February, 2015

‘Φυλάξου από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Νίκησέ τον στα σημεία’. Αυτό είναι το σύνθημα του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ) στη νέα εκστρατεία ενημέρωσης με στόχο την πρόληψη και τον έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας με το εμβόλιο, το τεστ Παπανικολάου και το αίτημα για εφαρμογή πληθυσμιακού προγράμματος.
Ο καρκίνος αυτός θεωρείται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ως η πιο θανάσιμη μορφή καρκίνου στις γυναίκες παγκοσμίως. Στην Κύπρο διαγιγνώσκονται κατά μέσον όρον 30 νέα περιστατικά ετησίως εκ των οποίων γύρω στα 15 είναι προχωρημένου σταδίου καθιστώντας την αποτελεσματική θεραπεία δύσκολη ή και ανέφικτη.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Μονάδας Παρακολούθησης Υγείας του Υπουργείου Υγείας, από το 1998 μέχρι το 2011, προσβλήθηκαν 340 γυναίκες από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Από αυτές το μεγαλύτερο ποσοστό, δηλαδή το 50%, ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών.
Παρότι ο μέσος όρος ηλικίας στην οποία ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας εμφανίζεται είναι γύρω στα 45 χρόνια, τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιαστεί μία αύξηση σε γυναίκες μικρότερης ηλικίας. Αυτό συμβαίνει διότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα εμμένουσας λοίμωξης από τον ιό HPV, ο οποίος εκτός από τις συχνές λοιμώξεις που προκαλεί, μεταδίδεται εύκολα.

Η εκστρατεία εμπίπτει στα πλαίσια του στρατηγικού προγράμματος του ΠΑΣΥΚΑΦ για εκμηδένιση του καρκίνου αυτού που ξεκίνησε το 2010 και συνεχίζει αδιάλειπτα με στοχευμένες δράσεις που αφορούν στην ενημέρωση των εφήβων, γονέων, γυναικών, ανδρών, εκπαιδευτικών και όσων εργάζονται σε όλες τις βαθμίδες του συστήματος υγείας και στην ευαισθητοποίησή του διευρυμένου αυτού κοινού ως προς τη σωστή τακτική πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Στα πλαίσια της εκστρατείας ο ΠΑΣΥΚΑΦ συνεχίζει να προσφέρει δωρεάν αριθμό εμβολίων στο κοινό σε όλες τις επαρχίες βάσει όρων και προϋποθέσεων. Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί 550 εμβόλια δωρεάν.

Ο καρκίνος αυτός επηρεάζει το κατώτερο σημείο της μήτρας, τον τράχηλο που συνδέει τη μήτρα με τον κόλπο. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας δεν είναι κληρονομικός. Έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προκληθεί μετά από μόλυνση από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV – Human Papilloma Virus). Ο ιός μεταδίδεται συνήθως με τη σεξουαλική επαφή (κολπική, πρωκτική ή στοματική) από ένα άτομο σε άλλο.
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί με εμβολιασμό από την ηλικία των 9 χρονών σε κοριτσάκια και αγοράκια και στη συνέχεια με το Τεστ Παπανικολάου, έλεγχος ο οποίος επιβάλλεται να γίνεται από όλες τις γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας οι οποίες έχουν αρχίσει σεξουαλική δραστηριότητα, έστω και αν έχουν ήδη εμβολιασθεί.

Όσοι Οργανισμοί, Εταιρείες, Οργανωμένα Σύνολα, Σχολεία, Κοινότητες και Χωριά θα ήθελαν να πραγματοποιήσουν διάλεξη ή να λάβουν φυλλάδια ή άλλη πληροφόρηση για το θέμα αυτό μπορούν να επικοινωνούν με τον ΠΑΣΥΚΑΦ στο τηλ. 22 345444.
Η εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και υποστηρίζεται από την Γυναικολογική και Μαιευτική Εταιρεία Κύπρου, την Παγκύπρια Εταιρεία Κολποσκόπησης και Παθολογίας του Τραχήλου, την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, την Δερματολογική-Αφροδισιολογική Εταιρεία Κύπρου και την Ογκολογική Εταιρεία Κύπρου. Μέγας Χορηγός της εκστρατείας είναι η ΟΠΑΠ Κύπρου. Υποστηρικτές της είναι οι Εταιρείες: GSK, MSD, USB Bank, Costa Coffee και MarketWay Ltd.