News

Ηθική δικαίωση το μήνυμα των βραβευθέντων ενεργών πολιτών

30 January, 2015

Με πληθώρα μηνυμάτων υπέρ της ειρηνικής συμβίωσης, της αλληλοκατανόησης αλλά και της ενεργούς δράσης για την προώθηση της προσέγγισης των δυο κοινοτήτων πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η τελετή απονομής του Βραβείου του Ευρωπαίου Πολίτη 2014 στην Τουρκοκύπρια δημοσιογράφο Sevgül Uludağ και στον Ελληνοκύπριο ποιητή Μιχάλη Χριστοφίδη. Οι δυο Κύπριοι νικητές του Βραβείου προτάθηκαν από τους Ευρωβουλευτές Τάκη Χατζηγεωργίου (GUE) και Νεοκλή Συλικιώτη (GUE) ενώ η τελική επιλογή των νικητών γίνεται από την Επιτροπή του Βραβείου υπό τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), Μάρτιν Σουλτς. Οι δυο Κύπριοι νικητές έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλες για το σύνολο των νικητές από όλες τις χώρες μέλη.

Η σημερινή τελετή απονομής διοργανώθηκε από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο στο Σπίτι της ΕΕ. Την εκδήλωση άνοιξε η Αν. Επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ Αλεξάνδρα Ατταλίδου η οποία αφού αναφέρθηκε στο θεσμό του Βραβείου του Ευρωπαίου Πολίτη σημείωσε ότι το ΕΚ τιμά κάθε χρόνο προσωπικότητες ή ομάδες ανθρώπων με σημαντική συμβολή στην ενδυνάμωση της Ευρωπαϊκής ιδέας και της έννοια "ενωμένοι στην πολυμορφία" η οποία διέπει την ΕΕ. Για τους δυο Κύπριους νικητές η κ. Ατταλίδου εξήρε το έργο και τη δράση τους λέγοντας αφενός για την Sevgül Uludağ ότι δίδει φωνή σε οστά και λείψανα που για τόσα χρόνια είχαν μείνει βουβά, αφετέρου για τον Μιχάλη Χριστοφίδη ότι μέσα από τους στίχους και τις ιδέες του προωθεί την ιδέα της συνύπαρξης.

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Ευρωβουλευτής Νεοκλής Συλικιώτης ο οποίος εξηγώντας το σκεπτικό πίσω από την πρόταση για το Βραβείο είπε ότι "ο Μιχάλης και η Sevgül ενώνουν τις δυνάμεις τους και μεταφέρουν το μήνυμα ότι ο πόνος που προκλήθηκε από τα αιματηρά γεγονότα στην Κύπρο είναι κοινός για όλους και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λειτουργήσει ως εργαλείο ανάπτυξης του εθνικισμού, του μίσους και του ρατσισμού. Αντιθέτως, θα πρέπει να λειτουργήσει ως γνώση που να ενισχύει τον αγώνα μας για άρση της κατοχής και επανένωση της Κύπρου και του λαού της".

Σε οπτικογραφημένο μήνυμα του ο Ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου υπέδειξε ότι οι φετινοί Κύπριοι νικητές του Βραβείου εργάστηκαν για πάρα πολλά χρόνια προς την κατεύθυνση της συνύπαρξης και της κοινής πορείας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Υπέδειξε ότι ο αγώνας του Μ. Χριστοφίδη και της S. Uludağ δεν είναι μέσα στα στενά ή πλατειά όρια της Κυπριακής Δημοκρατίας που πρέπει να ιδωθεί και τόνισε πως "διαφορετικές κοινότητες, ίσως με διαφορετικές κατευθύνσεις, κοινή κουλτούρα στην δική μας περίπτωση, μπορούν να θέσουν τον θεμελιό ενός κράτους ευημερίας που θα στείλει πολλαπλά μηνύματα ειρήνης και ευημερίας σε όλη την γύρω περιοχή". Η απουσία του κ. Χατζηγεωργίου οφείλεται στο ότι ο ίδιος βρίσκεται σε αποστολή στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο των καθηκόντων του ως Αντιπρόεδρος στη Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας.
Ο λόγος στη συνέχεια πέρασε στα ίδια τα τιμώμενα πρόσωπα. Από την πλευρά της η Sevgül Uludağ αφού ευχαρίστησε τους δυο Ευρωβουλευτές που την συμπεριέλαβαν στην πρόταση τους προς το ΕΚ είπε πως παραλαμβάνει το Βραβείο και εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων αναγνωστών της που την έχουν βοηθήσει αφάνταστα στην προσπάθεια της δίνοντας πολύτιμες πληροφορίες. Σε αυτό το πλαίσιο ευχαρίστησε τις εφημερίδες -Γενί Ντουζέν και ΠΟΛΙΤΗΣ- που της δίνουν εδώ και χρόνια βήμα χωρίς παρεμβάσεις ενώ ευχαρίστησε και ονομαστικά αρκετούς φίλους και συνεργάτες από τις δυο κοινότητες για την στήριξη τους.

Στη δική του σύντομη ομιλία ο Μιχάλης Χριστοφίδης ευχαρίστησε κι αυτός τους δυο προτείνοντες Ευρωβουλευτές λέγοντας πως για τον ίδιο "η τιμή ξεκινά από τη στιγμή που το όνομά μου συζητήθηκε από το ΑΚΕΛ". "Το να δρας και να συμπεριφέρεσαι ως πολίτης της πατρίδας σου που υπερασπίζεται και προβάλλει τη θρησκευτική και γλωσσική ποικιλότητα των συμπατριωτών του, είναι προσπάθεια δύσκολη στους σκοτεινούς καιρούς που ζούμε" υπογράμμισε ο κ. Χριστοφίδης σημειώνοντας ότι η σημερινή διάκριση, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι μια ηθική δικαίωση των προσπαθειών για επικράτηση του σωστού και του πρέποντος.
Στην τελετή απονομής παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου, η πρώην Ευρωπαία Επίτροπος Ανδρούλλα Βασιλείου, η πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Μαρκουλή, ο πρώην Ευρωβουλευτής Παναγιώτης Δημητρίου, αρκετοί Πρέσβεις, Εκπρόσωποι της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους αλλά και δεκάδες Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πολίτες. Των ομιλιών και της απονομής ακολούθησε λιτή δεξίωση.


Ιστορικό του Βραβείου
Το Βραβείο θεσπίστηκε το 2008 ως επιβράβευση για εξαιρετικά επιτεύγματα πολιτών, ομάδων, σωματείων ή οργανώσεων που με τις δράσεις τους έχουν επιδείξει εξαιρετική προσήλωση στην προαγωγή μιας καλύτερης αμοιβαίας κατανόησης και στενότερης ολοκλήρωσης μεταξύ των πολιτών των κρατών μελών ή στη διευκόλυνση της διασυνοριακής ή διεθνικής συνεργασίας, εντός της ΕΕ. Μπορούν επίσης να περιλαμβάνονται δραστηριότητες ή δράσεις πολιτών που εμπλέκονται σε μακροπρόθεσμη, διασυνοριακή ή διεθνική πολιτιστική συνεργασία που συμβάλλει στην ενίσχυση ενός ευρωπαϊκού πνεύματος.
Ο κάθε Ευρωβουλευτής δύναται να προτείνει μια υποψηφιότητα κάθε χρόνο. Στα 28 κράτη μέλη συστήνεται μια εθνική Επιτροπή, υπεύθυνη για την επιλογή προτάσεων υποψηφίων, ενώ η τελική επιλογή των νικητών γίνεται από την Επιτροπή του Βραβείου υπό τον Πρόεδρο του ΕΚ.