News

Η Κύπρος πρέπει να πρωταγωνιστεί στη διαμόρφωση πολιτικών

16 January, 2015

Στην αλληλεπίδραση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης - Κύπρου και δη στο κομβικό ρόλο που ασκεί το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρθηκε εκτεταμένα ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης στο πλαίσιο ομιλίας που απηύθυνε σε εκδήλωση του Γραφείο του ΕΚ στο Σπίτι της ΕΕ στη Λευκωσία. Η εκδήλωση γίνεται με αφορμή τον απολογισμό δράσεων του Γραφείου κατά το 2014 αλλά και των νέων προκλήσεων ενόψει της νομοθετικής περιόδου 2014 - 2019.

Κατά την ομιλία του ο κ. Πετρίδης υπογράμμισε την ανάγκη η Κύπρος να παραμείνει αξιόπιστη εντός του ΕΚ συμμετέχοντας -παρά τους όποιους περιορισμούς γεννά ο μικρός αριθμός Κύπριων Ευρωβουλευτών- στη διαδικασία παραγωγής και διαμόρφωσης πολιτικών. "Και πιστεύω ότι ο σεβασμός και η αναγνώριση που τυγχάνει σήμερα η Κύπρος στο ΕΚ είναι κυρίως καρπός της δικής τους δουλείας. Κάτι πού αμέσως μετά την ένταξη και τα δημοψηφίσματα του 2004 κάθε άλλο παρά δεδομένη ήταν" είπε χαρακτηριστικά.

Προβαίνοντας σε μια μικρή καταγραφή των όσων ωφελημάτων έχουν προκύψει για την Κύπρο από τη δράση του ΕΚ ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε στη συμβολή του θεσμικού αυτού οργάνου στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, στην συμβολή του στην προσπάθεια προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στην σημαντική στήριξη στο έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, στη θέση της Επιτροπής Αναφορών για το θέμα της Αμμοχώστου αλλά και στο πρόσφατο ψήφισμα για τη δράση της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Σε άλλο σημείο υπέδειξε ότι η Κύπρος οφείλει να αναπτύξει πιο στέρεους μηχανισμούς συντονισμού, συνεργασίας και προώθησης των πολιτικών της στην ΕΕ τονίζοντας ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει δώσει μάχη για τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Κύπρου και λέγοντας πως η εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος και η γρήγορη απαλλαγή από αυτό θα μεταφέρει την Κύπρο στον πυρήνα της ΕΕ.
Ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε και στη δράση του Γραφείου του ΕΚ λέγοντας πως αυτή δεν περιορίζεται μόνο στον τομέα της απλής ενημέρωσης γύρω από τον ρόλο του ΕΚ αλλά επεκτείνεται ουσιαστικά στην προώθηση της Ευρωπαϊκής ατζέντας και έχει καταστεί "ενδεχόμενα το μόνο σώμα στην Κύπρο που λειτουργεί ως ενεργός διαμορφωτής της κοινής γνώμης για θέματα που αφορούν την Ευρώπη". "Και από αυτή τη δράση πρέπει όλοι, κυβέρνηση και κόμματα να παραδειγματιστούμε. Να εισάγουμε στην ατζέντα, στο πεδίο συζήτησης και την ευρωπαϊκή ατζέντα" κατέληξε.
Προηγουμένως η Αν. Επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, είχε προβεί σε μια παρουσίαση του έργου του Γραφείου κατά το 2014 ξεδιπλώνοντας την πολυποίκιλη δράση του τόσο προεκλογικά, όσο και μετεκλογικά.

Η κ. Ατταλίδου ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες που στάθηκαν συμπαραστάτες και συνοδοιπόροι κατά τη διάρκεια της απαιτητικής αυτής χρονιάς δίνοντας ραντεβού μαζί τους για νέες δράσεις και κατά το 2015.
Το λόγο στη συνέχεια πήραν οι παριστάμενοι Ευρωβουλευτές παρουσιάζοντας τις δυσκολίες που συναντούν στο ΕΚ, τις προκλήσεις για τη νέα νομοθετική περίοδο αλλά και τις στοχεύσεις τους σε διάφορους τομείς πολιτικής.
Της εκδήλωσης ακολούθησε λιτή δεξίωση και κοπή βασιλόπιτας στην οποία παραβρέθηκαν βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, πρυτάνεις, ακαδημαϊκοί, αρχισυντάκτες, δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανισμών.