News

AΡΘΡΟ - Θύμα χρηματοδοτικού bullying η Ελλάδα

24 March, 2015

Του Νίκου Μιχαηλίδη
Foreign Exchange Analyst

Μπορεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να δήλωσε αισιόδοξος μετά τη συνάντηση στην Σύνοδο Κορυφής των 7 την προηγούμενη εβδομάδα αλλά η αλήθεια είναι πως τα ελληνικά ταμεία είναι στην κυριολεξία... άδεια, η οικονομία στραγγαλίζεται από την έλλειψη ρευστότητας και οι τράπεζες μοιάζουν με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί.
Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να καλέσει την σύσκεψη των 7 ήταν σαφέστατα μια εύστοχη και ουσιαστική κίνηση η οποία όμως ήρθε πολύ καθυστερημένα. Η όλη κατάσταση στην Ελληνική οικονομία μοιάζει πλέον ως μη ανατρέψιμη και μόνο αν γίνει στροφή 180 μοιρών είτε από Γερμανούς είτε από Ελλάδα μπορεί να γίνει η πλήρης ανατροπή. Και όταν λέμε Γερμανούς εννοούμε φυσικά το δίδυμο Μέρκελ – Σόιμπλε οι οποίοι με μία μόνο κίνηση μπορούν να ανατρέψουν τα πάντα και να δοθεί στην Ελλάδα ακόμα μια ευκαιρία για να αποδείξει πως όντως η νέα κυβέρνηση έχει και την βούληση και την ικανότητα να σώσει την χώρα.
Πολύ απλά οι Γερμανοί θα μπορούσαν να δώσουν στην Ελλάδα μια προσωρινή χρηματοδότηση μέχρι τον Ιούνιο που θα γίνει η μεταπήδηση από το υφιστάμενο μνημόνιο στο νέο πρόγραμμα του Σύριζα. Η χρηματοδότηση αυτή θα μπορούσε να είναι σε μορφή εντόκων γραμματίων ή εκταμίευση μέρους της δόσης των 7.2 δις που επρόκειτο να εκταμιευθεί τον Ιούνιο.

Αντιθέτως όμως όχι μόνο καμία διάθεση χρηματοδοτικής διευκόλυνσης δεν υπάρχει αλλά αντιθέτως η Μέρκελ ρίχνει το μπαλάκι στο Eurogroup όπου εκεί ισχύει το one man (shauble) show. Ο Mr. Σόιμπλε που όχι μόνο δεν υπάρχει περίπτωση να διευκολύνει την Ελλάδα αλλά περιμένει πως και πως το επόμενο Eurogroup για να δώσει ακόμα ένα ρεσιτάλ αλαζονείας, εσωστρέφειας και δογματισμού.
Ας μην ξεχνάμε πως από την πρώτη μέρα που η νέα ελληνική ηγεσία «τόλμησε» να αμφισβητήσει το δόγμα Σόιμπλε, ο μοναδικός στόχος του κυνικού Σόιμπλε ήταν και είναι η πιστωτική «ασφυξία» της χώρας. Στόχος που φαίνεται να είναι πιο κοντά από ποτέ για να εκπληρωθεί και σε αυτό βέβαια φέρει μεγάλη ευθύνη και η νέα ελληνική κυβέρνηση. Η νέα ελληνική ηγεσία και ειδικά ο νέος υπουργός οικονομικών πιο πολύ λόγο απειρίας θα λέγαμε και όχι τόσο λόγο ανικανότητας έχασε πολύτιμο χρόνο υποτιμώντας το κακό που γινόταν μέρα παρά μέρα στην Ελληνική οικονομία και ειδικά στις Ελληνικές τράπεζες. Ειδικά η κατάσταση στις ελληνικές τράπεζες δείχνει να έχει ξεφύγει εντελώς.

Η κατάσταση ρευστότητας είναι δραματική. Η έντονη ανησυχία εξαιτίας της πολιτικοοικονομικής αβεβαιότητας έχει οδηγήσει σε «βουτιά» τις καταθέσεις, καταγράφοντας μείωση περίπου 26 δισ. ευρώ από το τέλος Νοεμβρίου μέχρι σήμερα ενώ μόνο την προηγούμενη εβδομάδα οι εκροές καταθέσεων ξεπέρασαν τα 2 δις ευρώ εξαιτίας της μεγάλης αβεβαιότητας για την έκβαση της ελληνικής υπόθεσης. Σε όλα αυτά βέβαια πολύ αρνητικά λειτούργησαν και οι «άθλιες» δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα. Δηλώσεις σαφέστατα που επιδείνωσαν ακόμα περισσότερο το κάκιστο κλίμα στις ελληνικές τράπεζες και ειδικά στις καταθέσεις. Πριν τη χρεοκοπία του 2010 οι καταθέσεις ήταν κοντά στα 240 δισ. όσο περίπου ήταν και οι χορηγήσεις (δάνεια) που είχαν δώσει οι τράπεζες. Σήμερα υπολογίζονται μεταξύ 135-140 δισ. Ευρώ με τις χορηγήσεις να είναι πάνω από 200 δισ. Ευρώ. Τη διαφορά την καλύπτει η ΕΚΤ μέσω του ELA, καθώς η Ελλάδα και κατά συνέπεια οι ελληνικές τράπεζες είναι εκτός αγορών. Επειδή ο Σόιμπλε και οι δορυφόροι του το γνωρίζουν πολύ καλά το παιχνίδι του χρηματοδοτικού εκβιασμού, το έχουν είδη παίξει σε Κύπρο και Ιρλανδία, το ίδιο κάνουν και τώρα στην Ελλάδα. Πιέζουν την Ελλάδα μέσω των Ελληνικών τραπεζών στερώντας έτσι το δικαίωμα στην χώρα να χρηματοδοτηθεί βραχυπρόθεσμα μέχρι τον Ιούνιο που θα γίνει και η αξιολόγηση του νέου προγράμματος του Σύριζα. Είναι αν μη τι άλλο γελοίο μια ολόκληρη Ευρωζώνη να κινδυνεύει μέσω ενός Grexit να επιδοκιμαστεί η ύπαρξη της επειδή ο Σόιμπλε και οι «μαριονέτες» του δεν δίνουν την ελάχιστη πίστωση χρόνου σε μια νεοεκλεγμένη κυβέρνηση να παρουσιάσει το πρόγραμμα της. Ακόμα και τα 2 δις περίπου που δικαιούται η χώρα από την επιστροφή των swaps δεν της τα δίνουν με απώτερο σκοπό να την πνίξουν πιστωτικά και προ του φάσματος του credit event να προσκυνήσει στο δόγμα Σόιμπλε. Αν η Μέρκελ όντος ήθελε να βοηθήσει την Ελλάδα θα έπρεπε να σεβαστεί την λαϊκή εντολή του περασμένου Ιανουαρίου η οποία ψήφισε τέλος στα πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας τα οποία οδήγησαν στην φτωχοποίηση του ενός τρίτου του λαού, στους 1.5 εκατομμύρια ανέργους και στο κλείσιμο του 50% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Με το να στείλει το Κ. Τσίπρα στο eurogroup για βοήθεια είναι σαν να μην μπορεί ή να μην θέλει ή να μην τολμά να βοηθήσει την Ελλάδα και το credit event και τα capital controls να μοιάζουν πλέον πιο πιθανά από ποτέ.