News

Kαι η Κύπρος στην μάχη κατά της σεξουαλικής βίας των γυναικών

28 November, 2014

Με τα μηνύματα, τους συμβολισμούς αλλά και τις προεκτάσεις της φετινής απονομής του Βραβείου Ζαχάρωφ για την Ελευθερίας της Σκέψης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) στον 59χρονο γυναικολόγο Denis Mukwege καταπιάστηκε εκτενώς η εκδήλωση που διοργανώθηκε σήμερα το πρωί στο Σπίτι της ΕΕ στη Λευκωσία από το Γραφείο του ΕΚ στην Κύπρο και το Μεσογειακό Κέντρο Μελετών Κοινωνικού Φύλου (MIGS). Δυο μόλις εικοσιτετράωρα μετά την επίσημη τελετή απονομής στο Στρασβούργο ήρθε η σειρά της Κύπρου να ενώσει τη φωνή της στον αγώνα εναντίον της σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών με τις εκλεκτές ομιλήτριες να αναδεικνύουν και να υπογραμμίζουν η κάθε μία ξεχωριστές πτυχές του θέματος.

Η Ευρωβουλευτής, Ελένη Θεοχάρους, (ΕΛΚ) θέλησε να αναπτύξει τη σημασία και τη βαρύτητα που έχει πλέον ο θεσμός του Βραβείου Ζαχάρωφ σημειώνοντας ωστόσο ότι το Βραβείο θα πρέπει να ενισχυθεί και να συνδυασθεί με άλλες πολιτικές και μέσα προκειμένου η επιρροή του να αυξηθεί. "Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να προβληματιστεί σχετικά με το πώς το Βραβείο αυτό μπορεί να συνεχίσει να απονέμεται σε έναν κόσμο στον οποίο οι αντιξοότητες και τα προβλήματα σήμερα διαφέρουν από αυτά που επικρατούσαν κατά την ίδρυση του Βραβείου Ζαχάρωφ" είπε χαρακτηριστικά. Η κ. Θεοχάρους υπογράμμισε επίσης ότι θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται ακόμα και εντός χωρών μελών της ΕΕ ενώ αντλώντας αναμνήσεις από δικές της εμπειρίες ως γιατρός στην Βοσνία είπε ότι το έργο και η προσπάθεια του Denis Mukwege είναι ιδιαιτέρως συγκινητικά και πρέπει να μας γίνουν μάθημα .

Στη δική της ομιλία η Διοικητής της UNFICYP, Υποστράτηγος Κριστίν Λουντ, επικαλούμενη τη δική της εμπειρία και των Ηνωμένων Εθνών γενικότερα σε αποστολές σε εμπόλεμες ζώνες είπε ότι σε περιοχές όπως η Συρία, το Ιράκ, το Μάλι ή και το Νότιο Σουδάν δυστυχώς θα επαναληφτούν τα φριχτά στατιστικά της Σιέρα Λεόνε (60.000 βιασμοί), της Λιβερίας (πάνω από 40.000 βιασμοί) και της πρώην Γιουγκοσλαβίας (60.000 βιασμοί). Η δράση των ΗΕ σε αυτό το θέμα, συνέχισε, βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα που έχουνε εκδοθεί και αναφέρθηκε στο ρόλο του Γραφείου του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ για τη σεξουαλική βία σε εμπόλεμες ζώνες λέγοντας ότι το γραφείο αυτό επικεντρώνεται στην παρούσα φάση σε οκτώ γεωγραφικές περιοχές προτεραιότητας μεταξύ των οποίων το Κονγκό, η Κολομβία, η Βοσνία - Ερζεγοβίνη, το Σουδάν και η Λιβερία. Τέλος, σημείωσε ότι οι Ειρηνευτικές Δυνάμεις του ΟΗΕ διαθέτουν πλέον εξειδικευμένο προσωπικό για το χειρισμό τέτοιων καταστάσεων.

Στο βήμα ανέβηκε στη συνέχεια η Διευθύντρια του MIGS, Σουσάνα Παύλου, η οποία είπε ότι οι βιασμοί γυναικών σε περιόδους συρράξεων στοχεύουν σε προσπάθεια εθνοκάθαρσης ή στο να τρομοκρατήσουν κοινότητες και λαούς. Επικαλούμενη σχετικές επιστημονικές έρευνες τόνισε ότι φαινόμενα σεξουαλικής βίας και καταπίεσης είναι αποτέλεσμα της ύπαρξης γενετικών ανισοτήτων στις κοινωνίες πριν καν αυτές εισέλθουν σε εμπόλεμη κατάσταση. Σε αυτό το πλαίσιο θέλησε να επεκτείνει το όλο ζήτημα υπογραμμίζοντας ότι η σεξουαλική βία και καταπίεση κατά των γυναικών είναι έντονη και σε περιόδους ειρήνης και πρόσθεσε ότι ένα 11% των γυναικών παγκοσμίως, ηλικίας 15 ετών και άνω, έχει υποστεί κάποιου είδους σεξουαλικής βίας. Ποσοστό που για την Κύπρο εκτοξεύεται στο 22%. Η κα Παύλου αναφέρθηκε και στην ανάγκη εξειδικευμένης στήριξης των θυμάτων σεξουαλικής καταπίεσης.

Ανάμεσα στο παριστάμενο κοινό ήταν και ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (Σ&Δ). Στο πλαίσιο ολιγόλεπτης παρέμβασης του είπε ότι η Ομάδα του στο ΕΚ πρότεινε τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα και πως ο ίδιος τη στήριξε ένθερμα γιατί ζώντας το καλοκαίρι του 1974 στην Κερύνεια βίωσε από πρώτο χέρι τις φρικαλεότητες του πολέμου. Τόνισε δε ότι όλοι όσοι κατέχουν θέσεις πρέπει να ορθώνουν το ανάστημα τους και να μην αρκούνται στην ουδετερότητα.

Η εκδήλωση είχε ανοίξει λίγο νωρίτερα με το σύντομο χαιρετισμό της Αλεξάνδρας Ατταλίδου, Αν. Επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Κύπρο, στον οποίο και έγινε εκτενής αναφορά στο θεσμό του Βραβείου Ζαχάρωφ, την παρακαταθήκη που αφήνει το ΕΚ διεθνώς στον τομέα προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και το έργο του Denis Mukwege. Μετά τις ομιλίες και την προβολή οπτικογραφημένου υλικού ακολούθησαν παρεμβάσεις από τους παρισταμένους. Μεταξύ αυτών και ο Willy Totoro, συγγενής εξ αγχιστείας με τον γιατρό Mukwege και κάτοικος Κύπρου, ο οποίος συνεχάρη το ΕΚ για την πρωτοβουλία του. Ακολούθησε λιτή δεξίωση με τους παρισταμένους να έχουν την ευκαιρία να δουν την έκθεση με τους ανά έτος νικητές του Βραβείου Ζαχάρωφ. η οποία θα φιλοξενείται μέχρι περίπου και το τέλος του έτους στο Σπίτι της ΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Denis Mukwege παραλαμβάνοντας την περασμένη Τετάρτη το Βραβείο από τον Πρόεδρο του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, τόνισε ότι "το γυναικείο σώμα έχει γίνει πεδίο μάχης" προσθέτοντας πως "αυτό το βραβείο δεν θα έχει καμία σημασία για τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης αν δεν βρεθείτε στο πλευρό μας στις προσπάθειές μας για ειρήνη, δικαιοσύνη και δημοκρατία". Από την πλευρά του ο κ. Σουλτς εξέφρασε τον θαυμασμό και τον βαθύτατο σεβασμό του στο έργο του Denis Mukwege. "Πρέπει να τελειώσει η ατιμωρησία για τους βιασμούς σε εμπόλεμες περιοχές (...) πρέπει να τιμωρείται όπως και κάθε άλλο έγκλημα πολέμου", τόνισε ο Πρόεδρος του ΕΚ.